Pečivo

 

 

    Sladké pečivo

 

  •          Těsto :
  •           500 g mouky
  •           400 g tvarohu
  •           300 g másla nebo margarínu
  •           Náplň :
  •           250 g libovolného ovoce
  •           Na potírání :
  •           1 vejce
  •           Poleva :
  •           125 g mletého cukru
  •            1-2 polévkové lžíce rumu

 

  •            Mouku nasypeme na vál, do středu vyhloubíme důlek a dáme do něj tvaroh
  •            Z másla nebo margarínu nastrouháme vločky, dáme je naokraj mouky a směrem z vnějšku dovnitř uhněteme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a 30 minut necháme v chladnu odpočívat
  •            Těsto vyválíme na sílu asi 1/2 cm a vykrojíme čtverce 12 x 12 cm
  •            Oddělíme žloutek, okraje čtverců namažeme bílkem a na těsto narovnáme ovoce
  •            Čtverce vytvarujeme, potřeme rozšlehaným žloutkem a asi 30 minut pečeme v troubě předehřáté na 200 C. Potom je dáme na drátěnou podložku
  •            Mletý cukr umícháme s rumem dohladka a ještě teplé pečivo potřeme polevou

 

    Venkovský koláč na plechu

 

  •           Těsto :
  •           250 g másla nebo margarínu
  •           200 g cukru
  •           100 g sekaných mandlí
  •           4 vejce
  •           400 g mouky
  •           3 lžičky prášku do pečiva
  •           Obloha :
  •           2 kg čerstvého angreštu
  •           Poleva :
  •           250 g mletého cukru
  •           3-4 polévkové lžíce bílého vína

 

  •           Máslo nebo margarín utřeme s cukrem do pěny
  •           Postupně přidáváme mandle a vejce
  •           Po lžících přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva
  •           Z angreštu odstraníme stopky a okvětí. Bobule umyjeme a necháme okapat
  •          Těsto dáme na plech pokrytý papírem na pečení a poklademe na ně angrešt. Pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 175 C
  •           Mletý cukr smícháme s vínem a ještě teplý koláč polevou potřeme

 

    Savarin

 

  •          Těsto :
  •          350 g mouky
  •          20 g čerstvého droždí
  •          1/8 litru vlažného mléka
  •          40 g cukru
  •          4 vejce
  •          1 balíček vanilkového cukru
  •          1/2 čajové lžičky soli
  •          150 g másla nebo margarínu
  •          Na zvlhčení :
  •          1/10 litru vína
  •          1/10 litru vody
  •          2 cl rumu
  •          80 g cukru
  •          Náplň :
  •          1 plechovka broskví
  •          400 g šlehačky
  •          1 balíček vanilkového cukru
  •          Na ozdobení :
  •          50 g čokoládových lístečků

 

  •          Mouku nasypeme do misky, vyhloubíme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, zalejeme trochou mléka a přidáme lžičku cukru. Na teplém místě necháme asi 15 minut pod ubrouskem kynout
  •          Vejce ušleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny. Vmícháme změklé máslo nebo margarín, přidáme k rozkynutému droždí a uhněteme téměř tekuté těsto
  •          Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané prstencové formy (průměr 24 cm) a necháme pod ubrouskem 20 minut kynout. Pečeme 30-45 minut v troubě vyhřáté na 200 C. Vyklopíme ihned na drátěnku a necháme vychladnout
  •          Víno, vodu, rum a cukr necháme v hrnci krátce zavařit
  •          Savarin vodorovně rozpůlíme a obě řezné plochy vydatně pokropíme částí tekutiny. Jakmile úplně vsákne, přidáme další část, což opakujeme do úplného spotřebování
  •          Broskve necháme okapat na sítu a nakrájíme na plátky. Několik jich nakrájíme na malé kostky
  •          Šlehačku dobře ušleháme se ztužovačem a vanilkovýcukrem, dáme do sáčku s hvězdicovitou trubičkou a až na malý zbytek ji nastříkáme v podobě silných rozet na dolní část savarinu
  •          Obložíme ji nakrájenými broskvemi, přikryjem horní část a tu ozdobíme zbytkem šlehačky, kostkami z broskví a čokoládovými lístečky

 

    Holandské řezy

 

  •         Těsto :
  •          300 g mraženého lístkového těsta
  •          Na potření :
  •          80 g malinové marmelády
  •          Poleva :
  •          100 g mletého cukru
  •          1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
  •          Náplň :
  •          250 g malin
  •          40 g cukru
  •          4 listy želatiny
  •          400 g šlehačky
  •          2 balíčky ztužovače šlehačky

 

  •          Plátky lístkového těsta rozložíme a necháme rozmrazit
  •          Pak je složíme na sebe, vyválíme na obdélník 24 x 48 cm a podélně rozpůlíme
  •          Pláty těsta dáme na plech vypláchnutý studenou vodou, několikrát propíchneme vidličkou, necháme asi 15 minut v troubě předehřáté na 220 C. Plech dáme na drátěnou podložku a necháme vychladnout
  •          Jeden pruh těsta potřeme ohřátou marmeládou
  •          Z mletého cukru a citronové šťávy umícháme polevu, kterou potřeme vrstvu marmelády
  •          Maliny umyjeme a necháme důkladně okapat. 2/3 plodů smícháme s cukrem a rozmixujeme. Želatinu namočíme, vyždímáme, rozpustíme a vmícháme do malinové drtě
  •          Šlehačku dobře ušleháme se ztužovačem a smícháme s drtí. Nakonec vmícháme celé maliny
  •          Pruh těsta bez polevy potřeme malinovou drtí se smetanou, přiklopíme jej červeným pruhem těsta s polevou a nejméně na 1 hodinu dáme do chladničky
  •          Elektrickým kráječem nebo tenkým ostrým nožem krájíme na řezy

 

     Broskvová zmrzlina

 

  •          1 plechovka broskví (800 g)
  •          2 polévkové lžíce rumu
  •          400 g sladké šlehačky

 

  •          Broskve necháme na sítu okapat a s rumem je rozmixujeme
  •          Vmícháme dobře ušlehanou šlehačku
  •          Směs dáme do pudinkové formyvyložené fólií z umělé hmoty a přes noc ji necháme v mrazničce
  •          Před podáváním necháme zmrzlinu poněkud rozmrazit, vyklopíme ji na dortový podnos a odstraníme fólii. Můžeme ozdobit šlehačkou a ovocem

 

TOPlist