Polévky

 

       Žampionová krémová polévka

 

  •     250 g čerstvých žampionů
  •     40 g  másla nebo margarínu
  •     40 g mouky
  •     1/2 litru mléka
  •     1/2 litru masového vývaru
  •      2 polévkové lžíce kondenzovaného mléka
  •      1 polévková lžíce petržele
  •      2 polévkové lžíce sekaných ořechů
  •      sůl
  •      Koření - pepř

 

  •      Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky
  •      Máslo nebo margarín rozpálíme a žampiony na tuku podusíme. Přidáme mouku a osmahneme ji do žluta
  •      Přilejeme mléko a vývar , uvedeme do varu a necháme 10 minut povařit
  •      Polévku zjemníme kondenzovaným mlékem a ochutíme solí a pepřem
  •      Podáváme s petrželí a ořechy

 

      Skotská polévka z ovesných vloček

 

  •      2 svazky polévkové zeleniny
  •      1 cibule
  •      40 g ovesných vloček
  •      1 litr vývaru
  •      1 žloutek
  •      2 polévkové lžíce smetany
  •      Dochucovadlo - sojová omáčka
  •      Koření - špetka muškátového květu mletého

 

  •      Polévkovou zeleninu omyjeme a očistíme, cibuli oloupeme a všechno jemně nasekáme nebo pokrájíme
  •      Máslo nebo margarín rozpálíme a zeleninu i cibuli necháme zesklovatět. Přidáme vločky a krátce orestujeme
  •      Zalejeme vývarem, uvedeme do varu a 10 minut mírně vaříme, až se vločky úplně rozvaří a polévka získá krémovou konzistenci
  •      Žloutek a smetanu smícháme s trochou polévky a touto směsí polévku zjemníme. Ochutíme sojovou omáčkou a muškátem

 

      Mixovaná cibulová polévka

    

  •      4 velké cibule
  •      700 g brambor
  •      sůl
  •      200 g mrkve
  •      200 g celeru
  •      200 g porku
  •      200 g slaniny
  •      1,5 litru vývaru
  •      2 malé párky
  •      Koření - pepř
  •      Koření - muškátový květ mletý 

 

  •    Cibule oloupeme a v hodně osolené vodě vaříme 10-15 minut. Z vody je vyjmeme odpěňovací lžící, necháme vychladnout a okapat. Z cibulí odřízneme vršek a odstraníme dužinu tak, aby tloušťka stěny zbytku cibule byla asi 1 cm
  •    Získanou dužinu nakrájíme nadrobno
  •    Brambory oloupeme a nakrájímé na kostky, mrkev oškrábeme a pokrájíme na kolečka, oloupaný celer a omytý a očištěný pórek rozkrájíme na kousky
  •    Slaninu nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, všechnu zeleninu podusíme a přidáme vývar. Osolíme, ochutíme pepřem a muškátem, necháme 30 minut mírně vařit a rozmixujeme
  •    Párky nakrájené na tenká kolečka dáme do polévky, kterou podáváme ve vydlabaných cibulích

 

       Maďarská kukuřičná polévka

 

  •        po 1 kuse červené, zelené a žluté papriky
  •        1 cibule
  •        200 g čerstvých žampiónů
  •        1 stroužek česneku
  •        30 g másla nebo margarínu
  •        1 polévková lžíce rajského protlaku
  •        20 g mouky
  •        Koření - 10 g mleté papriky
  •        3/4 litru vývaru
  •        plechovka oloupaných rajčat (800 g)
  •        1 konzerva kukuřice
  •        1 kostka cukru
  •        šťáva z polovičky citrónu
  •        bazalka
  •        Koření - pepř
  •        sůl

 

  •        Papriky umyjeme, očistíme,  rozpůlíme, odstraníme z nich semena a nakrájíme na proužky
  •        Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky
  •        Žampióny očistíme, umyjeme, necháme odkapat a nakrájíme na plátky
  •        Česnek oloupeme a rozetřeme
  •        Máslo nebo margarín rozpálíme a udusíme na něm papriky, plátky žampiónů a cibuli, až cibule zesklovatí
  •        Přidáme rajčatový protlak,česnek a všechno poprášíme moukou a mletou paprikou. Zalejeme vývarem a necháme zavařit
  •        Oloupaná rajčata společně z nálevem z konzervy propasírujeme sítem a přidáme okapanou kukuřici s bazalkou. Polévku necháme ještě asi 20 minut vařit. Osolíme a ochutíme pepřem, cukrem a citronovou šťávou

 

      Gazpacho

 

  •       500 g rajčat
  •       2 cibule
  •       500 g salátových okurek
  •       celkem 500 g zelených a červených paprik
  •       200 g bílého nebo tmavšíhio chleba
  •       2 stroužky česneku
  •       sůl
  •       5 polévkových lžic zastudena lisovaného olivového oleje
  •       1/2 litru vývaru
  •       1 litr rajského protlaku
  •       4 polévkové octa z červeného vína
  •       Koření - bílý pepř

 

  •        Rajčata ponoříme na chvíli do vroucí vody, oloupeme, nakrájíme na kostky a zbavíme zelených stopek a kalichů
  •        Cibuli oloupeme, salátovou okurku omyjeme, papriky rozpůlíme, omyjeme a zbavíme semen. Všechno pokrájíme na kostky
  •        Na malé kosky pokrájíme i chleba. Ze všech druhů zeleniny a chleba několik kostek odložíme
  •        Stroužky česneku oloupeme a rozetřeme se solí. Smícháme se zeleninou a chlebem. Přidáme 4 polévkové lžíce oleje a vývar a všechno dobře najemno rozmixujeme
  •        Promícháme důkladně s rajským protlake, hotovou polévku osolíme a ochutíme pepřem a octem. Až do podávání dáme na chladné místo
  •        Odložené kousky chleba osmahneme na zbývajícím olivovém olejidohněda. Chléb musí být křupavý
  •        Zeleninové a chlebové kostky podáváme zvlášť, během jídla si je postupně přidáváme do polévky 

 

 

 

     

 

 

 

 

TOPlist