Polévky
Žampionová krémová polévka
- 250 g čerstvých žampionů
- 40 g másla nebo margarínu
- 40 g mouky
- 1/2 litru mléka
- 1/2 litru masového vývaru
- 2 polévkové lžíce kondenzovaného mléka
- 1 polévková lžíce petržele
- 2 polévkové lžíce sekaných ořechů
- sůl
- Koření - pepř
- Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky
- Máslo nebo margarín rozpálíme a žampiony na tuku podusíme. Přidáme mouku a osmahneme ji do žluta
- Přilejeme mléko a vývar , uvedeme do varu a necháme 10 minut povařit
- Polévku zjemníme kondenzovaným mlékem a ochutíme solí a pepřem
- Podáváme s petrželí a ořechy
Skotská polévka z ovesných vloček
- 2 svazky polévkové zeleniny
- 1 cibule
- 40 g ovesných vloček
- 1 litr vývaru
- 1 žloutek
- 2 polévkové lžíce smetany
- Dochucovadlo - sojová omáčka
- Koření - špetka muškátového květu mletého
- Polévkovou zeleninu omyjeme a očistíme, cibuli oloupeme a všechno jemně nasekáme nebo pokrájíme
- Máslo nebo margarín rozpálíme a zeleninu i cibuli necháme zesklovatět. Přidáme vločky a krátce orestujeme
- Zalejeme vývarem, uvedeme do varu a 10 minut mírně vaříme, až se vločky úplně rozvaří a polévka získá krémovou konzistenci
- Žloutek a smetanu smícháme s trochou polévky a touto směsí polévku zjemníme. Ochutíme sojovou omáčkou a muškátem
Mixovaná cibulová polévka
- 4 velké cibule
- 700 g brambor
- sůl
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g porku
- 200 g slaniny
- 1,5 litru vývaru
- 2 malé párky
- Koření - pepř
- Koření - muškátový květ mletý
- Cibule oloupeme a v hodně osolené vodě vaříme 10-15 minut. Z vody je vyjmeme odpěňovací lžící, necháme vychladnout a okapat. Z cibulí odřízneme vršek a odstraníme dužinu tak, aby tloušťka stěny zbytku cibule byla asi 1 cm
- Získanou dužinu nakrájíme nadrobno
- Brambory oloupeme a nakrájímé na kostky, mrkev oškrábeme a pokrájíme na kolečka, oloupaný celer a omytý a očištěný pórek rozkrájíme na kousky
- Slaninu nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, všechnu zeleninu podusíme a přidáme vývar. Osolíme, ochutíme pepřem a muškátem, necháme 30 minut mírně vařit a rozmixujeme
- Párky nakrájené na tenká kolečka dáme do polévky, kterou podáváme ve vydlabaných cibulích
Maďarská kukuřičná polévka
- po 1 kuse červené, zelené a žluté papriky
- 1 cibule
- 200 g čerstvých žampiónů
- 1 stroužek česneku
- 30 g másla nebo margarínu
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- 20 g mouky
- Koření - 10 g mleté papriky
- 3/4 litru vývaru
- plechovka oloupaných rajčat (800 g)
- 1 konzerva kukuřice
- 1 kostka cukru
- šťáva z polovičky citrónu
- bazalka
- Koření - pepř
- sůl
- Papriky umyjeme, očistíme, rozpůlíme, odstraníme z nich semena a nakrájíme na proužky
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky
- Žampióny očistíme, umyjeme, necháme odkapat a nakrájíme na plátky
- Česnek oloupeme a rozetřeme
- Máslo nebo margarín rozpálíme a udusíme na něm papriky, plátky žampiónů a cibuli, až cibule zesklovatí
- Přidáme rajčatový protlak,česnek a všechno poprášíme moukou a mletou paprikou. Zalejeme vývarem a necháme zavařit
- Oloupaná rajčata společně z nálevem z konzervy propasírujeme sítem a přidáme okapanou kukuřici s bazalkou. Polévku necháme ještě asi 20 minut vařit. Osolíme a ochutíme pepřem, cukrem a citronovou šťávou
Gazpacho
- 500 g rajčat
- 2 cibule
- 500 g salátových okurek
- celkem 500 g zelených a červených paprik
- 200 g bílého nebo tmavšíhio chleba
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 5 polévkových lžic zastudena lisovaného olivového oleje
- 1/2 litru vývaru
- 1 litr rajského protlaku
- 4 polévkové octa z červeného vína
- Koření - bílý pepř
- Rajčata ponoříme na chvíli do vroucí vody, oloupeme, nakrájíme na kostky a zbavíme zelených stopek a kalichů
- Cibuli oloupeme, salátovou okurku omyjeme, papriky rozpůlíme, omyjeme a zbavíme semen. Všechno pokrájíme na kostky
- Na malé kosky pokrájíme i chleba. Ze všech druhů zeleniny a chleba několik kostek odložíme
- Stroužky česneku oloupeme a rozetřeme se solí. Smícháme se zeleninou a chlebem. Přidáme 4 polévkové lžíce oleje a vývar a všechno dobře najemno rozmixujeme
- Promícháme důkladně s rajským protlake, hotovou polévku osolíme a ochutíme pepřem a octem. Až do podávání dáme na chladné místo
- Odložené kousky chleba osmahneme na zbývajícím olivovém olejidohněda. Chléb musí být křupavý
- Zeleninové a chlebové kostky podáváme zvlášť, během jídla si je postupně přidáváme do polévky