Ryby

 

 

       Makrela s pórkem

 

  •        4 makrely
  •         sůl
  •         šťáva z jednoho citrónu
  •         máslo na vymazání formy
  •         1/4 litru suchého bílého vína
  •         Koření - bílý pepř
  •         2 nepříliš silné pórky
  •         Dochucovadlo - několik kapek worchesterové omáčky
  •         1 polévková lžíce másla

 

  •         Makrely umyjeme studenou vodou a osušíme. Ryby potřeme zevně i uvnitř solí a pepřem a pokropíme citronovou šťávou
  •         Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a vložíme do ní makrely. Zalejeme vínem
  •         Pórek očistíme, vnější listy ostraníme a zbytek nakrájíme na kolečka. Rovnoměrně je rozhodíme na ryby
  •         Formu přikryjeme alobalem a ryby pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 C. Formu vyndáme z trouby, makrely podle chuti pokropíme worchesterovou omáčkou a posázíme máslovými vločkami
  •         Formu dáme ještě jednou na 10 minut do trouby, tentokrát bez alobalu
  •         Jako příloha je dobrá rýže

 

       Zlatý cejn s bylinkovou omáčkou

 

  •        4 porce zaltého cejna
  •         sůl
  •         2 polévkové lžíce citronové šťávy
  •         2 polévkové lžíce másla
  •         1/4 litru bílého vína
  •          Omáčka :
  •          20 g másla
  •          1 svazek petržele
  •          sůl
  •          Koření - 1/4 čajové lžičky bílého pepře
  •          kolečka citrónu
  •          Dochucovadlo - 6-8 kapek worchesterové omáčky
  •          petržel

 

  •          Rybu opláchneme pod studenou vodou, osušíme, osolíme a potřeme citrnovou šťávou
  •          Položíme ji do dobře vymazané formy na nákyp, přidáme víno a posypeme máslovými vločkami
  •          Pečeme 15-20 minut v troubě předehřáté na 220-225 C
  •          Filé vyjmeme z formy a uchováváme v teple
  •          Z másla a mouky připravíme jíšku a přidáme rybí vývar zbylý ve formě
  •          Petrželku jemně nasekáme, nasypeme na omáčku, kterou podle chuti dochutíme solí, pepřem a worchesterovou omáčkou
  •          Rybu dáme na předehřátý podnos, přelejeme omáčkou a ozdobíme kolečky citrónu a petrželkou
  •          Jako příloha je vhodný bramborový salát, rajčatový salát, okurky nebo hlávkový salát

 

       Losos v pepřové omáčce

 

  •          3 tenké dlouhé řízky z lososa po 200 g
  •          3 polévkové lžíce citronové šťávy
  •          sůl
  •          Koření - bílý pepř
  •          3 kyselé nakládané okurky (100 g)
  •          3 plátky slanina (60 g)
  •          4 polévkové lžíce oleje
  •          Omáčka :
  •          1/8 litru bílého vína
  •          1/8 litru vody
  •          1/2 kostky masoxu
  •          Koření - 2 polévkové lžíce zrnek zeleného pepře
  •          3 rajčata
  •          1 balíček bramborové kaše (asi 90 g)
  •          strouhanka

 

  •         Rybí filé opláchneme studenou vodoua osušíme. Potřeme citronovou šťávou, solí a pepřem. Filé položíme na desku
  •         Kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka, která narovnáme na filé. Filé srolujeme a obalíme proužkem slaniny, který na konci připevníme dřevěnými páratky
  •         Závitky necháme smažit 10-12 minut v horkém oleji a opatrně obracíme. Upečené závitky vyjmeme z pánve a udržujeme je v teple
  •         Do výpeku dáme víno a vodu a přidáme zrnka pepře
  •         Rajčata ugrilujeme a podle návodu na sáčku připravíme bramborovou kaši
  •         Při podávání polejeme závitky omáčkou a kaší posypeme strouhankou

 

       Treska na paprice

 

  •         4 kusy tresky
  •         šťáva z polovinu citrónu
  •         sůl
  •         Koření - vrchovatá čajová lžička mleté papriky
  •         50 g másla
  •         1 středně velká cibule
  •         po 1/4 zelené a červené čerstvé papriky
  •         Koření - pepř
  •         2 rajčata
  •         2 polévkové lžíce jemně sekané petrželky

 

  •         Kusy ryb umyjeme pos studenou vodou a osušíme. Po všech stranách je pokapeme citronovou šťávou apotřeme solí a paprikou
  •         V hrnci rozpálíme máslo a kusy ryb na něm upečeme do zlatožluta. Dáme je na podnos udržujeme v teple. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, čerstvou papriku zbavenou semínek nakrájenou na proužky, sůl a pepř
  •         Všechno necháme na mírném ohni 10-15 minut dusit
  •         Rajčata nakrojíme křížem na spodní straně a na několik sekund je ponoříme do vařící vody (ochladíme ihned ve studené vodě). Ostraníme slupku, rajčata nakrájíme na čtvrtky a odstraníme semena. Dužinu nakrájíme na malé kostky. Rajčata a petrželku přidáme k cibuli a několik minut společně podusíme
  •         Směs potom rozdělíme na jednotlivé porce ryby
  •         Hotové jídlo dáme ještě na několik minut do trouby vyhřáté na 180 C

 

       Zapékaná ryba po italsku

 

  •         800 g rybího filé (červený okoun nebo treska)
  •         sůl
  •         citronová šťáva
  •         1 polévková lžíce másla na vymazání formy
  •         1 cibule
  •         1 stroužek česneku
  •         4 polévkové lžíce olivového oleje
  •         2 červené papriky
  •         500 g rajčat
  •         Koření - bílý pepř
  •         4 polévkové lžíce suchého bílého vína
  •         5 listů jemně nasekané čerstvé bazalky
  •         Koření - oregano
  •         150 g čerstvých žampionů nakrájených na tenké plátky
  •         75 g strouhaného parmezánu
  •         1 polévková lžíce jemně nasekané petrželky

 

  •         Rybí filé opláchneme studenou vodou a osušíme. Ze všech stran osolíme a potřeme citronovou šťávou
  •         Filé necháme 10 minut proležet. Formu na nákyp vymažeme máslem a filé do ní vložíme
  •         Cibuli a půlku stroužku česneku oloupeme, jemně nasekáme a na horkém oleji dusíme, až zesklovatí
  •         Papriku umyjeme, rozkrojíme, odstraníme semena a nakrájíme na proužky
  •         Přidáme ji k cibuli
  •         Rajčata na dolní straně křížem prořízneme a ponoříme je na několik sekund do vařící vody. Stáhneme slupku, rajčata rozpůlímea odstraníme semena. Dužinu nakrájíme na kostky
  •         Rajčata přidáme k cibuli. Dále dodáme sůl, pepř a víno a na velkém ohni za neustálého míchání necháme 2 minuty dusit. Podušenou směs dáme na filé
  •         Posypeme bazalkou, oreganem a plátky žampionů
  •         Filé dáme do středu trouby vyhřáté na 200 C a pečeme asi 30 minut
  •         Po 25 minutách posypeme strouhaným parmezánem
  •         Před podáváním ozdobíme petrželkou
  •         Jako příloha je vhodná vařená rýže nebo bílá veka

       

TOPlist