Těstoviny a rýže

 

 

    Pikantní nudle z jednoho hrnce

 

  •        1 houska
  •         1 cibule
  •         po 1 červené a zalené paprice
  •         250 g rajčat
  •         250 g hovězí sekané
  •         1 vejce
  •         Koření - pepř
  •         2-3 polévkové lžíce oleje
  •         Koření - mletá paprika
  •         1 1/4 litru vývaru
  •         150 g velmi tenkých polévkových nudlí

 

  •          Housku namočíme a dobře vyždímáme. Cibuli olupeme a nasekáme. Papriky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a dužinu nakrájíme nadrobno
  •          Housku promícháme se sekanou a vejcem, osolíme, opepříme a ochutíme mletou paprikou. Ze směsi vytvoříme malé knedlíčky
  •          Rozpálíme olej a podusíme na něm cibuli. Přidáme papriku nakrájenou na proužky a rajčata aspolečně dusíme. Přilejeme vývar  a všechno necháme ještě asi 20 minut vařit. Po 10 minutách přidáme knedlíčky a nudle

 

    Nudlové kotoučky s ořechovou omáčkou

 

  •        200 g oříšků kešu
  •        bazalka
  •        1 stroužek česneku
  •        4 polévkové lžíce smetany
  •        Koření - pepř
  •        sůl
  •        1/4 litru oleje
  •        500 g kotoučků nudlí
  •        1/2 svazku petrželky

 

  •        Oříšky nasekáme nahrubo. Bazalku umyjeme, osušíme a nasekáme. Smícháme ji s oříšky, oloupaným a podrceným česnekem a smetanou. Vydatně osolíme a opepříme
  •        Za neustálého šlehání ručním šlehačem přidáváme po kapkách olej, až vznikne krémová omáčka
  •        Nudlové kotoučky uvaříme v hodně osolené vodě, scedíme a na sítu necháme okapat
  •        Nudle promícháme s ořechovou omáčkou a necháme 5 minut zapéct v troubě předehřáté na 200 C
  •        Petrželku opláchneme a jemně nasekáme. Nasypeme ji na hotové jídlo

 

   Špagetová bomba

 

  •       300 g zelených dlouhých špaget
  •       Náplň :
  •       500 g rybího filé (losos mořský, mořský jazyk , treska)
  •       šťáva z jednoho citrónu
  •       125g čerstvých severských krabů
  •       50 g sekaných pistácií
  •       1 polévková lžíce rajského protlaku
  •       2 svazky petrželky
  •       1 cibule
  •       3 vejce
  •       50 g strouhanky
  •       máslo na vymazaní formy
  •       Omáčka :
  •       40 g mouky
  •       40 g másla nebo margarínu
  •       1/4 litru vývaru
  •       1/4 litru mléka
  •       6 polévkových lžic smetany
  •       150 g nastrouhané goudy
  •       Koření - muškát
  •       1 čajová lžička citronové šťávy
  •       Koření - bílý pepř
  •       3 polévkové lžíce sekaného kopru
  •       2 polévkové lžíce jemně nakrájené pažitky

 

  •       Špagety vaříme asi 10 minut ve slané vodě tak, aby nebyly rozvařené. Dáme je na síto, promyjeme studenou vodou a necháme okapat
  •       Rybí filé krátce opláchneme, osušíme, rozmixujeme a protřeme sítem. S citronovou šťávou, kraby, rajčatovým protlakem, jemně sekanými pistáciemi, nastrouhanou cibulí, vejci a strouhankou vypracujeme na řídké těsto, které ochutíme solí a další citronovou šťávou
  •       Kulatou ohnivzdornou nebo plechovou formu vymažeme máslem a naklademe do ní špagety. Začneme ve středu a spirálovitě pokračujeme k okrajům. Na špagety dáme rybí těsto
  •       Formu přikryjeme těsně alobalema špagetovou bombu vaříme asi hodinu na vodní lázni
  •       Na přípravu omáčky osmahneme mouku na másle nebo margarínu. Zalejeme ji vývarem nebo mlékem a 8 minut ji vaříme
  •       Omáčku smícháme se smetanou a strouhaným sýrem a ochutíme ji solí, pepřem, muškátem a citronovou šťávou. Zamícháme do ní sekanou zeleninu a hotovou špagetovou bombu zalejeme

 

     Rizoto se zeleninou

 

  •       200 g míchané bílé a hnědé rýže
  •        6 polévkových lžic oleje
  •        500 g směsi z mrazničky (např. kukuřice, hrášek, paprika, karotka)
  •        Dochucovadlo - 6 polévkových lžic sójové omáčky
  •        1/4 litru vody
  •        1/4 litru vývaru
  •        400 g vařeného kuřecího masa
  •        125 g strouhaného sýra

 

  •        Na oleji opečeme rýži, přidáme zeleninu a promícháme. Nakonec přilejeme sójovou omáčku, vodu a vývar. Na silném ohni vaříme v přikrytém hrnci asi 35 minut
  •       Maso nakrájíme na kostky a přidáme k rizotu asi 5 minut před koncem vaření
  •       Rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem

 

     Paella

 

  •        4 polévkové lžíce olivového oleje
  •        250 g vepřového masa
  •        1/2 kuřete (asi 600 g)
  •        2 cibule
  •        sůl
  •        Koření - pepř cayenne
  •        350 g rýže
  •        1 paprika
  •        Koření - 1 bobkový list
  •        2 polévkové lžíce olivového oleje
  •        Koření - na 2 špičky nože šafránu
  •        100 g hrášku
  •         4 rajčata
  •         100 g žlutých fazolek
  •         100 g žampionu
  •         125 g krevet
  •         20 g vařených ústřic v mušli

 

  •         Na pánvi, ve které budeme paellu podávat, rozpálíme olej a opečeme na něm vepřové a kuřecí maso nakrájené na kostky. Přidáme sekanou cibuli, osolíme a opepříme
  •         V jiném hrnci rozpálíme 2 polévkové lžíce oleje, kusy papriky, oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky, hrášek, fazolky a žampiony na něm podusíme
  •         Ochucený vývar povaříme s bobkovým listem a šafránem. Přidáme rýži a necháme 10 minut. Přecedíme sítkem
  •         Zeleninu přidáme k rýži
  •         Rýži dáme na pánev s masem a směs krátce opečeme. Necháme společně vařit asi 20 minut
  •         Před podáváním přidáme ústřice a krevety a udržujeme je v teple. Paellu podáváme na pánvi

       

 

 

 

 

 

 

TOPlist